Hoppa till innehåll

Inför ”förnuftig censur” – och känn lugnet.

23 mars 2009

Jag tror inte att jag är den enda som tycker att för mycket frihet på nätet är stressande.
ALLT ska vara tillgängligt, man behöver inte drömma längre, inte längta eller vänta. Om en viss ”förnuftig” censur och motiverade begränsningar infördes så skulle nog många få tid för annat mer konstruktivt, och slippa känna sig jagade kring att bli stimulerade av ett obegränsat informationsflöde, och en stress av att inte hänga med i denna tvångspumpande virveldans av nyheter, trender och innovationer.

Så för dagen så ser jag på censur och begränsningar som något vackert och berikande. *Mmm*

9 kommentarer leave one →
  1. Groddy permalink
    25 mars 2009 12:46 f m

    Varför inte flytta till Kina eller Nordkorea om du tycker vi har för mycket frihet. Knasboll!

    • 25 mars 2009 1:23 e m

      Tror du på allvar att kineser eller nordkoreaner i allmänhet mår sämre bara för att dom inte får fildela hur som helst och fläka ut sin narcissism och ångest i forum eller bloggar?

  2. 26 mars 2009 10:29 f m

    Varför ska man begränsa informationsflödet för att vissa människor (enskilda individer) inte kan värja sig mot populärkulturens och samhällets hetsiga tempo? Väljer vi inte själva vad vi vill lägga vår energi och våra pengar på? Man måste inte följa narcissistiska bloggar, man måste inte vräka ur sig av sin ångest eller vältra sig i någon annans om man inte har ett intresse eller en böjelse för det. Inte heller måste man konsumera något enbart för att vi lever i ett konsumtionssamhälle. Friheten är fri för att vi fritt ska få välja hur vi ställer upp ekvationen som vi som människor i ett demokratiskt samhälle själva ska brottas med.
    Naturligtvis är det ju så att man inte alltid mår bra av det som omger en, men man väljer ju själv i vilken omfattning man konsumerar nyheter och nätheter(bloggar) och som med så mycket annat som vilar på förnuft och gott omdöme handlar vår frihet till stor del om vår egen individuella förmåga att välja vad vi intresserar oss för. Att inskränka frihet och sanning med en bekväm censur för att ge människor mindre att tänka på fungerar inte. Vi hittar ständigt nya saker att överboka vårt schema med.

    Om alla dina drömmar kan besannas på nätet så tjänar du mer på en ordentlig självrannsakan än en världsomfattande bekvämlighetscensur, oavsett hur förnuftig den kan vara. Frihet må kosta tid och tålamod, men belöningen är oändlig.

    • 26 mars 2009 12:36 e m

      Det här är generellt en intressant fråga, då det också t ex gäller alkoholkulturen, ett ämne som jag flera gånger fått höra åsikter från ”måttlighetsbeivrare” om att ”Varför ska vi behöva bli begränsade av öppettider på ett Systembolag, bara för att andra inte klarar av sitt drickande?”. Det är i grunden ett sådant osolidariskt själviskt tänkande, då man vet att så många har allvarliga problem med alkohol och att det ställer till med massor av sociala problem för människor, för att inte tala om de miljardbelopp som skadeverkningarna kostar samhället varje år.

      Jag VET att Internet ställer till med en massa sociala problem i samhället, och att det som är en självklar frihet och utveckling för vissa, är ett helvete för andra. Vi har bara inte sett de långtgående biverkningar av det ännu. Eller har vi kanske det redan? Jag är t ex övertygad om att många självmord bland unga aktiveras för att det finns inspirerande självmordssajter, och att flera av dessa massmord av unga människor härrör från ett ocencurerat informationsflöde, där man kan få tips om hur man skapar största möjliga skada på människor i våldsverk osv.

      Internet har naturligtvis många fördelar också, men att BARA se fördelarna och inte vilja se hur mycket destruktivt det skapar, och vad det kostar samhället socialt, är inte ett tecken på utveckling. Vi behöver denna diskussionen helt enkelt, för de människor som är svagare och mer utsatta än andra.

  3. 26 mars 2009 4:39 e m

    Men är en censur rätt sätt att gå till väga för att skapa medvetenhet om farorna med för mycket frihet? Tycker det smakar motsägelsefullt detta. Jag förstår argumentationen men dumförklarar liknelsen med systemets öppettider eftersom det inte på samma sätt som frågan om censur på internet handlar om individens rättighet i det samhälle hon själv är med och formar.

    • 26 mars 2009 5:12 e m

      Nej det är inte det idealiska, det vore om barn redan från tidig ålder får lära sig i skolan om relationer, medmänsklighet, kommunikation, empati, ansvar, hälsa och andra grundläggande värderingar som kommer vara till gagn för deras personliga utvecklingar genom livet. Då skulle tesen om ”frihet under ansvar” kunna fungera mycket bättre i praktiken.

      Men av någon märklig anledning så finns det egentligen inga politiska rörelser som förstår värdet av detta, som skulle kunna skapa ett bättre samhälle med högre livskvalité. Inte minst ur ett nationalekonomiskt perspektiv, då psykisk och fysisk ohälsa, brottslighet och kriminalitet kostar samhället många miljarder varje år.

      Tankar om censur och även körkort för föräldrar är ju något som grundar sig i att samhället egentligen har misslyckats i grunden. Det skulle inte ens behövas om barn fick växa upp med kärlek, respekt och förståelse. Världen hade sett väldigt annorlunda ut då, till det bättre.

  4. 26 mars 2009 5:51 e m

    Wow… du tog verkligen den lilla nätta och blygsamma vägen här och tippar hela samhället i tunnan. Snyggt. Var ska revolutionen börja då? De värden du nämner är förväntade att komma i sunda doser redan ur mammors rynkiga tuttar men när vårt samhälle hela tiden innehåller orättvisor som vi inte är villiga eller kapabla att ta itu med så blir ju allt satt på vänt i hopp om att vi går en gyllene era till mötes.

    Människan är komplex och dessutom inte alltid kapabel att välja den mest gynnsamma vägen genom livet och nyckfullheten som gör sådant är ju beklaglig men inte på något sätt en nyhet någonstans. Det har alltid funnits nitlotter och rötägg men på något sätt har vi ändå lyckats evolvera till något ”bättre” med tiden. Idag har vi genom internet möjlighet att nå människor på ett annat sätt och på så vis även skapa förståelse om varandras situationer och hjälpa varann till en jämnare och bättre värld. Jag stör mig på hur naiv jag lät där men det hjälps inte, friheten online bör inte minskas. Den tål nog att granskas men inte mer än så. Vi behöver förstå, inte begränsa. Och som närstående till människor med suicidtankar kan jag meddela att det även finns stöd och hjälp att få genom nätet. Visst finns där recept för fan och hans moster men där finns även allt annat och med denna friheten som ett faktum kan vi kanske lägga om kursen och styra utvecklingen mot en hälsosammare inställning till liv, frihet, respekt och samförstånd.

    • 26 mars 2009 10:12 e m

      *garv* Ja jag är väl den otåliga typen, som har lite svårt ibland att stanna kvar i det lilla och hålla en rak linje.

      Visst det finns massor med bra resurser på nätet för att rädda sargade människor att få en bättre kurs i livet, jag har också närstående med sådana problem. Men något är väldigt väldigt upp och ner, när föräldrar ska tillåtas förstöra sina barn och grundskolan passivt ska titta på hur det sker. Och sen 10-15 år senare så ska det läggas massor med samhällsresurser på att reda ut all den skit som dessa misshandlade trasiga själar ställer till med. Med den obligatoriska skolan så finns det ju verkligen en grundläggande resurs att skapa mer hela människor för framtiden, om nu bara någon ansvarig klok person med civilkurage och djärvhet vågade gå in och förändra!

      Jag litar inte ett skit på att föräldrar generellt klarar av att ge sina barn sunda värderingar, trygghet…och ”bra” kärlek. Dom behöver helt enkelt körkort, och skolan skulle kunna vara den överbryggande länken, den viktigaste, tryggaste och vackraste uppfostringsgrunden i vårt samhälle.

      Men VAD har hänt med Sten-Åke, den gamle skolkaren? Har han drabbats av idealistiskt storhetsvansinne på senare år? *flin*

      • 27 mars 2009 7:06 e m

        Skolan har inte de resurserna och lärarjobbet har inte status nog för att det krutet ens ska vilja läggas i rätt tunna.

Lämna en kommentar