Skip to content

Liza läxar upp, att en tjuv alltid är en tjuv!

23 mars 2009

Liza Marklund säger sanningens ord när hon klipper till gemene svensk rätt över näsbenet kring det illegala nedladdandet av musik, och hur det sakta men säkert sänker musikarbetare i detta landet! Jag tror det är dags att packa ihop alla s.k vuxna i en enda stor bunt, och lägga dom över Moder Sveas knä, och smiska fram rödfärg både på stjärt och kinder. Skäms på er!

Ur Lizas krönika:
– Ett: Moral. Vuxna människor måste förstå att de inte kan stjäla. Samma regler måste gälla på nätet som i verkligheten. Två: vi måste minnas hur vi själva blev uppfostrade och lära våra barn detsamma. Tre: Internetleverantörerna måste ta fullt ansvar för vad de skickar ut. Om deras bredband används för att stjäla, eller att sprida barnporr, bombrecept eller självmordsreklam så ska de bötfällas. Det går att sätta filter på nätet, kineserna klarar det ju.
– Vi måste minnas att det största förlorarna i längden kommer att bli konsumenterna. Det kommer att komma allt färre nya skivor med allt färre nya artister, med allt lägre kvalitet.

http://www.expressen.se/kronikorer/lizamarklund/1.1507028/liza-marklund-trang-inte-ut-vara-musiker

Och genast så skriker dessa omogna vuxna att – om någon annan inte tar ansvar så behöver inte jag. *meeer smisk*

Internetleverantörerna har också fått rida gratis på kreatörers bekostnad alldeles för länge nu, och det är skamligt att dom får fortsätta. Beskatta hälarna, för vi kreatörer vill ha tillbaka en del av våra stulna inkomster, och framförallt få känna oss motiverade att fortsätta skapa.

Annonser
5 kommentarer leave one →
 1. Groddy permalink
  25 mars 2009 12:45 f m

  här har du tillbaka ”1000011110001” som jag stal av dig. Nu kan du sova gott.

 2. karl larsson permalink
  25 mars 2009 4:21 e m

  Mycket trevligt att läsa en blogg som inte eftersträvar gratis nedladdning av musik och annan kultur.
  Det måste vara upp till varje upphovsman/artist att själv få bestämma om det man skapat ska delas ut gratis eller inte.
  Verkar som ett stort antal människor tyvärr har fått för sig att allt ska vara gratis?

  • 25 mars 2009 7:28 e m

   Karl, självklart ska upphovsmännens godkännade gälla. Det är omöjligt att stoppa den nya fildelningstekniken, om man nu tror det är en lösning, problemet är bara att fildelare måste förstå att om det ska komma till ett ömsesidigt gillande i fildelningsfrågan, så får även fildelare börja kompromissa och AKTIVT ta ansvar för vad dom åsamkar. Inte bara som nu, skylla på skivbolagens affärsetik, att det inte finns legala nedladdningssajter och sen köra över upphovsmän på det mest arroganta sätt som många gör. Det räcker inte med att säga ”visst ska upphovsmän få betalt” när dom sedan i praktiken inte betalar för nåt. Jag har hört det i flera år nu, och är rejält trött på det.

   Om man verkligen är ärlig i sin uppsåt med att vilja betala upphovsmännen, varför då inte skicka en 50-lapp till respektive artist/kompositör vars hela album man laddat ner illegalt? Det är bara att skicka en mail till dom på deras hemsidor och be om ett bankgiro, men hur många gör det?

 3. karl larsson permalink
  30 mars 2009 10:17 e m

  Tyvärr har du rätt
  Det är helt enkelt så att om musiken finns gratis så kommer de
  flesta helt enkelt inte betala någonting.
  2008 stod digital försäljning för ca 10% av den totala försäljningen av
  Musik, Video och Ringsignaler, och i dessa 10% var merparten av försäljningen ring signaler.
  Antal album sålda 2008 gav mindre än 2st i snitt om man slår ut det på hela Svenska Befolkningen så det är svårt att höra folk som laddar ned gratis att dom gör det för att sen eventuellt köpa……
  Att tjäna pengar live på sin musik är inte heller speciellt lätt längre om en artist/band inte är extremt kända, då kostnaderna för att ta ett band ut på vägarna är höga och arrangörerna på klubb nivå är relativt få idag jämför med t.ex 90talet bortsett från lokala band där det hyrs in en gästartist som lirar några covers och klubben kan sälja extra många öl men att ta ut ett band som lirar sin senaste skiva är ingen vidare ekonomi vare sig för bandet eller arrangören.
  Mvh
  Karl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: